
CERTIFICATES OF DIVESTITURE 

A Certificate of Divestiture is not an employee 
benefit; it is designed to reduce the financial 
burden of complying with ethics laws.  

         
 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

As an executive branch employee, your agency or the Office of Government Ethics (OGE) can direct 
you to sell, or otherwise divest, an asset in order to avoid a conflict of interest or the appearance of one. 
If selling the asset will result in a capital gain, you may be eligible for a Certificate of Divestiture to offset 
the tax burden of complying with the government’s conflict of interest requirements. (Note, however, 
that a special government employee is not eligible.) 

You, your spouse, and your dependent or minor 
child are eligible to request a Certificate of 
Divestiture. A trustee is also eligible when the 
asset is held in a trust, except in certain cases in 
which ineligible persons are also beneficiaries of 
the trust. The person requesting a Certificate of  
Divestiture (i.e., you, your spouse, your dependent or minor child, or a trustee) must commit in writing 
to divesting the asset even if a Certificate of Divestiture is not issued. 

To request a Certificate of Divestiture, contact your agency ethics official. If your agency supports the 
request, your agency ethics official will assemble the necessary documents and submit the request to 
OGE. OGE will then review the submission to determine whether (1) the request meets applicable 
procedural requirements and (2) whether divestiture is reasonably necessary to avoid a conflict of 
interest. OGE will either issue a Certificate of Divestiture to you through your agency ethics official or 
notify your agency ethics official that your request has been denied.  

Do not sell the asset until your agency ethics official provides you with the Certificate of Divestiture or 
notifies you that OGE has denied your request. A Certificate of Divestiture is valid only if obtained  

before selling an asset. Within 60 days of the sale, you 
must reinvest the proceeds of the sale in “permitted 
property.” Permitted property is limited to U.S.  
government obligations (i.e., Treasuries), diversified 
mutual funds, and diversified exchange-traded funds.  

For this purpose, “diversified” means the fund does not have a stated policy of concentrating in any 
industry, business, single country other than the U.S., or the bonds of a single state within the U.S. 

When you file your taxes, complete part IV of IRS Form 8824 to defer payment of capital gains on the 
sale of the asset pursuant to a Certificate of Divestiture. You will need to pay the deferred capital gains 
later when you sell the permitted property.  

Contact your agency ethics official for 
more information about Certificates of 
Divestiture. Note that OGE and your 
agency ethics official are not able to  
provide tax advice. Please consult your own tax advisor instead if you need guidance as to tax matters. 
Your tax advisor should consult 26 U.S.C. § 1043 and 5 C.F.R. part 2634, subpart J.  

A Certificate of Divestiture allows you to 
defer the payment of capital gains tax by 
reinvesting the proceeds of a sale into 
“permitted property.”  

A Certificate of Divestiture is valid only 
if obtained before selling an asset. 




